Polecamy

Oświadczenie ZZPMOPS w sprawie likwidacji usług opiekuńczych w MOPS w Skarżysku-Kam.

STANOWISKO ZWIĄZKU ZAWODOWEGO PRACOWNIKÓW MIEJSKIEGO OŚRODKA POMOCY SPOŁECZNEJ W SKARŻYSKU-KAMIENNEJ DOTYCZĄCE LIKWIDACJI USŁUG OPIEKUŃCZYCH.

Związek Zawodowy Pracowników Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Skarżysku-Kamiennej w związku z informacjami płynacymi ze strony Dyrektora MOPS p. Marzanny Łasek oraz przekazów medialnych pragnie przekazać swoje stanowisko dotyczące planowanego przez Gminę Skarżysko-Kamienna od 01.01.2022r. zlecenia realizacji zadania własnego jakim jest świadczenie pomocy w formie usług opiekuńczych firmie zewnętrznej.

Zmiany społeczne ostatnich lat powodują wzrost udziału seniorów w społeczeństwie. Proces starzenia się ludności wymaga stałego rozwoju usług opiekuńczych i zwiększenia zakresu ich dostępności. Osoby, które ze względu na wiek, stan zdrowia czy niepełnosprawność wymagają częściowej opieki i pomocy w zaspokajaniu niezbędnych potrzeb życiowych obejmowane są pomocą w formie usług opiekuńczych. Pomoc ta obejmuje zaspokajanie codziennych potrzeb życiowych, opiekę higieniczną oraz zapewnienie kontaktów z otoczeniem. Opieka nad osobami starszymi to zajecie bardzo wymagajace. Czesto rodziny z róznych względów nie są w stanie zajać się seniorami.Opiekunka w takiej sytuacji służy swoją pomocą.

W MOPS Skarżysko-Kamienna usługi opiekuńcze świadczone są na najwyższym poziomie. Opiekunki obecnie pracujące są to osoby odpowiednio wyszkolone z odpowiednim doświadczeniem , maja wieloletnie doświadczenie w pracy z klientem oraz stale podnoszą swoje kwalifikacje zawodowe. Opieka nad osobami starszymi nie jest prostym zadaniem .Pod uwagę należy wziąć zarówno codzienne przyzwyczajenia seniora, jak i jego potrzeby oraz charakter. Opiekunki umieją i potrafią sobie radzić w trudnych sytuacjach, ponadto znają zasady pierwszej pomocy i wiedzą jak jej udzielać.SENIOR CHCE MIEĆ PEWNOŚĆ ,ŻE BEDZIE MÓGŁ LICZYĆ W KAŻDEJ CHWILI I SYTUACJI NA TAKĄ OSOBĘ. Zapewnianie tak troskliwej opieki jest naszym celem nadrzędnym.

reklama

Ponadto usługi opiekuńcze świadczone są na podstawie wysokich standardów usług opiekuńczych oraz podlegają nieustannej kontroli wewnętrznej. Zaznaczyć należy, że Panie świadczące usługi opiekuńcze darzone są przez podopiecznych ogromnym zaufaniem, niejednokrotnie traktowane jako członkowie rodziny. W sytuacjach kryzysowych jaką między innymi jest pandemia SARS-CoV 2, opiekunki domowe z MOPS wykazały i nadal wykazują się niezwykłym poświęceniem z narażeniem własnego zdrowia i życia udzielając nieustannej pomocy i opieki podopiecznym. Biorąc pod uwagę powyższe jako strona społeczna jesteśmy zaskoczeni i zaniepokojeni faktem podjęcia przez Dyrektora MOPS tak nagłej decyzji, gdyż korzystanie z usług świadczonych przez podmioty komercyjne nie zawsze gwarantujące fachową opiekę i wysoką jakość świadczonych usług , co potwierdzają niezliczone przykłady i negatywne opinie z innych placówek na terenie Polski.Należy zauważyć, iż firmy biorące udział w przetargu na świadczenie usług opiekuńczych pochodzić mogą z poza województwa świętokrzyskiego ,co może wprowadzić potencjalne problemy z koordynacją i kontrolą wykonywanej usługi.

Likwidacja usług opiekuńczych w MOPS spowoduje utratę pracy dla około 40 osób wśród których są osoby samotnie wychowujące dzieci, jedyni żywiciele rodzin. Osoby te niejednokrotnie obciążone są zaciagnietymi długoletnimi kredytami.Znalezienie pracy dla tych osób będzie trudne chociażby przez skutki pandemii oraz wysoką stopę bezrobocia w powiecie skarżyskim. Na obecną chwilę nie ma gwarancji, że firma zewnętrzna zatrudni osoby pracujące obecnie w MOPS jako opiekunki domowe. Związek Zawodowy jak również osoby zatrudnione na stanowiskach opiekunek jest otwarty na wprowadzenie zmian i dostosowanie się do np.elastycznego harmonogramu pracy chociażby w godzinach popołudniowych.Wspólnie wypracowanie i znalezienie rozwiazania w tak ważnej dla naszego miasta kwestii powinno być nadrzednym celem wszystkich. Pamietać należy ,że ekonomia społeczna nie jest nasawiona stricte na osiaganie zysków, ale na trwałość przedsięwziecia i zapeewnienie wysokiej jakości usług.

Podpisali:
ZZPMOPS W SKARŻYSKU-KAMIENNEJ

Skomentuj

Upewnij się, że wymagane pola oznaczone gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Kronika policyjna

Polecamy